Paella jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych hiszpańskich dań. Jest znana na całym świecie! Jeśli będziesz w Hiszpanii, musisz jej spróbować! Paella pochodzi z Walencji i powstała w około XV-XVI w. Jednak nie ma jednego przepisu na paelle. Jak mówi hiszpańskie powiedzenie: “Cada maestrillo tiene su librillo”, co można przetłumaczyć tak, że każdy kucharz, ma swój sekretny przepis, a zatem istnieje dużo rodzajów paelli, m.in.: paella valenciana z groszkiem, królikiem i drobiem; paella marinera z owocami morza, takimi jak małże, kalmary i krewetki, czy też paella warzywna.
Jednym z najpopularniejszych rodzajów tego narodowego hiszpańskiego dania, jest właśnie ta z owocami morza.
PAELLA DE MARISCO
Składniki:
Ryż do paelli: 80 gr na osobę
8 krewetek
8 muli
1 sepia (mątwa) średniej wielkości
200 gr małży
Odrobina szafranu
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 gr pulpy pomidorowej lub 2 pomidory
1 łyżka pulpy z papryki
1 liść laurowy
Oliwa z oliwek
Sól
1. Umyj papryki, obierz cebulę i czosnek, wszystko drobno pokrój.
2. Patelnię do paelli postaw na średnim ogniu z oliwą z oliwek, tak aby dno było przykryte. Kiedy oliwa będzie rozgrzana, dodaj warzywa i trochę soli. Smaż wszystko mieszając od czasu do czasu przez 15- 20 minut, aż warzywa zaczną się lekko zarumieniać.
3. Dodaj pomidory i pulpę z papryki, wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
4. Do warzyw dodaj kawałki mątwy i mieszaj przez 5 minut.
5. Dodaj ryż i mieszaj przez około 2 minuty.
6. Wlej bulion, dodaj szafran, liść laurowy i małże. Wymieszaj wszystko.
7. Gdy zacznie wrzeć, połóż mule i krewetki, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 18-20 minut.
8. Następnie zostaw pod przykryciem na 5 lub 10 minut.
Smacznego!
Versión española:
Paella es uno de los platos españoles más reconocidos. Es conocida en todo el mundo. ¡Si estás en España, tienes que probarla! La paella viene de Valencia, tiene sus origenes en los siglos XV-XVI. Sin embargo, no existe una receta única para la paella. Como dice un refrán: “Cada maestrillo tiene su librillo”. Hay muchos tipos de paella: paella valenciana, que incluye guisantes, conejo y aves; paella de marinera contiene mariscos: almejas, calamares y gambas o paella con verduras.
Una de las versiones más populares de paella, es la de marisco.
PAELLA DE MARISCO
Ingredientes:
Arroz tipo bomba, 80 gr por persona
8 gambas.
8 mejillones.
1 sepia de tamaño medio.
200 gr de almejas.
Un poquito de azafrán
1 pimiento rojo.
1 pimiento verde.
1 cebolla.
2 dientes de ajo.
400 gr de tomate licuado, o el equivalente que serían 2 tomates.
1 cucharada sopera de carne de pimiento choricero.
1 hoja de laurel.
Aceite de oliva virgen extra y sal.
Preparación:
1.Empezamos preparando las verduras para el sofrito. Lava los pimientos y quítales el pedúnculo, pela la cebolla y los ajos, y pícalo todo muy finito.
2. Pon la paellera de hierro a fuego medio con aceite de oliva, suficiente para que el fondo quede cubierto, y cuando esté caliente, incorpora las verduras y un poco de sal. Deja que se cocine todo junto unos 15 o 20 minutos, hasta que empiecen a dorarse ligeramente. Remueve de vez en cuando.
3. Añade a la sartén el tomate y la carne de pimiento choricero, revuélvelo todo junto y deja que se cocine 3 minutos más.
4. Añade los trozos de sepia a la paellera con el sofrito y revuélvelo todo 5 minutos
5. Incorpora el arroz y revuélvelo unos 2 minutos.
6. Vierte el caldo en la paellera, y también el azafrán , la hoja de laurel y las almejas. Remueve ligeramente la paellera para que quede todo bien repartido.
7. Cuando empiece a hervir, coloca en la superficie los mejillones y las gambas, baja el fuego el mínimo y deja que se cocine unos 18-20 minutos.
8. Deja que repose 5 o 10 minutos, mejor cubierto con un paño de cocina o papel de aluminio y siempre en la propia paellera, para que mantenga el calor.
¡Qué aproveche!
Autor: Zosia K., kl. 7a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz