Uno de los principales rasgos de la gastronomía española es el tapeo. Las tapas son pequeñas cantidades de la comida que se sirven en los bares para acompañar una bebida. En España es muy común ir de tapas: una tradición que consiste en ir de bar en bar con amigos a comer y a beber.
Las tapas más populares son: tortilla de patatas, jamón ibérico, patatas bravas, calamares fritos, gambas al ajillo, pulpo a la gallega y aceitunas.
Las tapas
son conocidas en todo el mundo y son un elemento esencial de la cultura española.
Tapear o ir de tapas es sinónimo de salir con los amigos a divertirse y es una
deliciosa manera de hacer vida social. Las tapas son tan importantes que
existen concursos anuales para elegir la mejor tapa del año, como el de San
Sebástian
o el de Valladolid.
Jednym z głównych elementów kuchni hiszpańskiej są tapas. Przekąski te są małą porcją jedzenia, dodawaną do napojów w barach. W Hiszpanii bardzo popularne jest chodzenie na tapas. Jest to tradycja, która polega na odwiedzeniu kilku barów w ciągu popołudnia lub wieczoru, żeby spróbować tapas w rożnych miejscach.
Najbardziej popularnymi tapas są: tortilla de patatas (omlet ziemniaczany), jamón ibérico (tradycyjna szynka iberyjska), patatas bravas (ziemniaki w pikantnym sosie), calamares fritos (smażone kalmary w panierce), gambas al ajillo (krewetki smażone z czosnkiem), pulpo a la gallega (ośmiornica) oraz aceitunas, czyli oliwki.
Tapas są znane na całym świecie i stanowią istotny element hiszpańskiej kultury. Chodzenie na tapas oznacza wyjście ze znajomymi, aby dobrze się bawić. Jest świetnym sposobem na spotkania towarzyskie, czy randki.Tapas są tak ważne, że corocznie odbywają się konkursy, w których wybiera się najlepsze tapas, takie jak konkursy w San Sebástian czy Valladolid.
Autor: Hania O., kl. 7a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz